Minalli još jednom učesnik IMM sajma namještaja u Kelnu

BiH, Njemačka – Bosanskohercegovački privrednici će u periodu od 18. do 24. januara učestvovati na sajmu namještaja IMM Cologne, koji se održava njemačkom gradu Kelnu

Bosnu i Hercegovinu će na ovom sajmu predstavljati ukupno 8 kompanija, a bit će to šesti put da će se naši proizvođači namještaja predstaviti evropskoj javnosti na kelnskom sajmu. Svoje su učešće najavile sljedeće kompanije: Praktik d.o.o. Vogošća, Namještaj/Solidwood d.d. Gradačac, Minalli d.o.o. Sarajevo/ Živinice, Woodteam d.o.o. Ilijaš, Krivaja Möbel d.o.o. Zavidovići, Bosnian Beech Board d.o.o. Visoko, Masterwood d.o.o. Prijedor i Lignum d.o.o. Lopare.

IMM Cologne je 2015. godine posjetilo 146 hiljada posjetilaca iz 138 zemalja, pa je jasno da se radi o vrhunskom sajmu i o sjajnoj prilici za naše kompanije da svoje proizvode prezentiraju široj evropskoj, ali i svjetskoj javnosti.

Takvog je mišljenja i Ermina Muharemović, koja je skupa sa svojim suprugom Dževadom vlasnik kompanije Minalli d.o.o. Kompanija će i ove godine uzeti učešće na sajmu, a za proizvode ove kompanije već postoji inostrani interes.

“Mi na sajmu učestvujemo da bismo na najbolji način prezentirali ono što radimo u svojoj kompaniji. Inostrani interes postoji od ranije i zato smo ponovo odlučili otići u Keln. Radimo moderniju liniju dizajna koju želimo predstaviti ove godine. Imamo saradnju sa renomiranim dizajnerima iz Sarajeva, koji za nas rade jedan dio projektovanja i idejnih rješenja za naše proizvode”, kaže Muharemović za Novo vrijeme, te dodaje:

“Ono što nas najviše koči je zakonska regulativa Evropske unije. Za svaki izlaz naše robe smo dužni praviti individualne fakture, što je sasvim prihvatljivo kada se radi o manjim kupovinama individualnih kupaca. Međutim, kada se kupuju veće količine namještaja, kupci traže popust na količinu, a mi to zbog regulative ne možemo da im ponudimo. Jedna Poljska kao članica Evropske unije ima ovu mogućnosti, tako da njima ne možemo biti konkurent”.

Nastup Bosne i Hercegovine na IMM COLOGNE 2016 finansijski će podržati Vanjskotrgovinska komora BiH, kao i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Vanjskotrgovinska komora BiH je jedina domaća institucija koja nas podržava. Ona je napravila sjajan posao u povezivanju proizvođača iz cijele zemlje, tako da međusobno dijelimo brojna iskustva i probleme i jedni drugima pomažemo kad god je to moguće. Država nam na drugi način ne pomaže i ne olakšava”, tvrdi Muharemović.

Iako je generalno učešće na IMM sajmu pozitivna stvar, ona također ističe da problemi za pojedine kompanije nastaju tek po okončanju sajma.

“Svaka kompanija koja izlaže na sajmu u Kelnu ima potencijalne kupce i upite i od nje direktno zavisi kako će se organizovati i kako će poslije sajma nastaviti dalju saradnju sa tim kompanijama. Ne možete izložiti sve proizvode na sajmu, ali morate naći druge načine da pokažete da možete napraviti i te druge proizvode”, zaključila je na kraju.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *