Sajam u Kelnu nova prilika za proizvođače namještaja iz BiH

Bosna i Hercegovina će šesti put, zahvaljujući finansijskoj podršci Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nastupiti na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera – IMM COLOGNE u Kelnu u Njemačkoj.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjske trgovinke i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, organizirala je po šesti put zaredom nastup bh. kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM COLOGNE, koji je počeo danas u Kelnu (Njemačka) i traje do 24. januara.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu IMM COLOGNE 2016, koji je površine 210 m2 i pozicioniran u Hali 3.1- segment Global Lifestyles, svoje izvozne kolekcije namještaja predstavlja osam bh. firmi, i to: PRAKTIK d.o.o. Vogošća, NAMJEŠTAJ/ SOLIDWOOD d.d. Gradačac, MINALLI d.o.o. Sarajevo/ Živinice, WOODTEAM d.o.o. Ilijaš, KRIVAJA MÖBEL d.o.o. Zavidovići, BOSNIAN BEECH BOARD d.o.o. Visoko, MASTERWOOD d.o.o. Prijedor i LIGNUM d.o.o. Lopare.

Koliki je značaj izglaganja na sajmu namještaja u Njemačkoj govore podaci vanjskotrgovinske razmjene i trend rasta izvoza. Za 11 mjeseci 2015. godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno namještaja vrijednosti oko 210 miliona eura. Najveći izvoz bio je u Njemačku, a vrijednost izvezene robe u ovu zemlju iznosi je 70 miliona eura što je 33,2 % ukupnog izvoza i 9%više nego u istom periodu 2014. godine. Najzastupljeniji proizvodi u strukturi namještaja koji se iz naše zemlje izvoze u Njemačku su: tapacirane stolice (20 milona eura drvene, 6 milona eura metalne), trpezarijski namještaj (oko 18 milona eura), namještaj za spavaće sobe (11 miliona eura) i dijelovi za namještaj (5,5 milona eura), te drugi proizvodi iz grupe namještaj. Ovi podaci pozicioniraju Njemačku kao najzančajnije tržište za bh. namještaj.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *