Prestižne nagrade za namještaj iz BiH

Köln je ovih dana domaćin lidera među proizvođačima namještaja. Izlagači iz Bosne i Hercegovine, samostalno ili na zajedničkom štandu, uz osvojene značajne nagrade pokazuju da postaju ozbiljan konkurent na Zapadu.

“Raduje me što je BiH ove godine na Međunarodnom sajmu namještaja predstavljena na veoma reprezentativan način. BiH se u posljednje vrijeme prezentira i profilira kao ozbiljan proizvođač namještaja koji može konkurisati poznatim proizvođačima, ne samo u segmentima jeftinog namještaja, nego i visokog kvaliteta i dizajniranog namještaja”, kaže Salih Teskeredžić, najpoznatiji bosanskohercegovački dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti.

Teskeredžić je najvećim dijelom zaslužan što je orginalni bh. Brend “Gazzda” ove godine na sajmu u Kelnu osvojio četiri vrijedne nagrade “Interior innovation award 2015”. Riječ je o nagradama za dizajn kreveta, stolice, fotelje i trpezarijskog stola.

“Recesija u proteklih nekoliko godina se osjetila i u dizajnu. Firme bojažljivo ulaze u nove projekte”, kaže Teskeredžić i ističe da su proizvođači namještaja iz BiH prepoznali važnost dizajna: “Kada govorimo o dizajnu, smatram da smo napravili najveći pomak u regionu”.

Vrata ka zapadnom tržištu

Sajam namještaja u Kölnu (IMM COLOGNE) je prvi sajam namještaja u godini i on određuje trendove koji će prevladavati idućih mjeseci. Ovim sajmom je tradicionalno započela nova godina dizajna i namještaja. IMM COLOGNE je tradicionalno najvažniji promotivni događaj za bh. proizvođače namještaja. „Štand BiH na sajmu vidimo kao ulaz manjih bh. firmi na zapadno tržište, firmi koje se samostalno ne bi otisnule u ovaj svijet jer se prije svega radi o visokim troškovima”, kaže Lejla Međedović, savjetnica za izvoz u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

U paviljonu Bosne i Hercegovine izlaže osam bh. proizvođača namještaja: Babilon (Tuzla), Bosnian Beech Board (Visoko), Minalli (Živinice/ Sarajevo), Malagić & Divani (Brčko), MS & Wood (Fojnica/ Sarajevo), Petroprojekt (Bratunac), Praktik (Vogošća) i Woodteam (Ilijaš).

Među četiri firme koje samostalno izlažu na sjamu je i firma “Rukotvorine” iz Konjica koja je novim brendom “Zanat” ove godine osvojila tri nagrade za inovativni dizajn koje dodjeljuje Njemačko vijeće za dizajn kao i nagradu za instalaciju na platformi Stylepark. Firma iz Konjica stoljetnim radom je postala prepoznatljiv bh. brend, koji je tradicionalni drvorezbarski zanat integrisao u moderni dizajn. Koliko su zanatlije iz Konjica uspješne pokazuje i činjenica da je ovaj zanat, konjičko drvorezbarstvo, nominovan za svjetsku listu UNESCO-a kao nematerijalna baština. Direktor “Rukotvorina” Adem Nikšić, inače četvrta generacija porodice Nikšić koja se bavi ovim zanatom, kaže da će odluka o tome biti donešena tokom ove godine.

BiH važan faktor u industriji namještaja

Prisustvo bh. firmi na sajmu u Kölnu već nekoliko godina uzastopno je najbolji pokazatelj da BiH postaje važan faktor u industriji namještaja u Evropi. To potvrđuju i rezultati prethodnog nastupa nakon kojeg su bh. firme ostvarile izvozne prodaje na tržištu Njemačke i EU u ukupnoj vrijednosti od preko 6,5 miliona KM. Njemačka je i dalje ključni faktor u sektoru namještaja na svjetskom nivou, ali i vodeće strano tržište za BiH kada je riječ o izvozu namještaja.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH o izvozu namještaja Bosne i Hercegovine za period od januara do novembra 2014. godine, Njemačka, sa svojih 34% učešća u ukupnom izvozu namještaja BiH u svijet, i dalje drži primat na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Posebna pažnja poplavljenim firmama

Ove godine je na bh. štandu firmama koje su pretrpjele najveće štete nakon velikih poplava posvećena posebna pažnja. Namjera je da se tim preduzećima pomogne u približavanju zapadnom tržištu. “Uprkos velikim poplavama smo uspjeli održati nivo izvoza na evropskom tržištu. Ne smijemo zaboraviti da je veliki broj pogona proizvođača namještaja bio poplavljen. Poplave su na neki način presjekle čitav lanac – od proizvođača do prodaje”, kaže Lejla Međedović.

Jedno od preduzeća čiji je pogon bio u potpunosti bio poplavljen je i Minalli iz Živinica. “Poplavljeni bili jesmo, ali ne i uništeni”, kaže Ermina koja predstavlja Minalli u Kölnu i nastavlja: „Na svu sreću smo uspjeli spasiti veći dio materijala i mašina. Međutim, problemi su nastali kada se voda povukla. Pored prljavištine, problem nam je predstavljala vlaga, odnosno vlažnost zidova i prostorija”.

Ermina sa suprugom na sajmu u Kölnu predstavlja namještaj napravljen po ukusu kupca.
Ermina sa suprugom na sajmu u Kölnu predstavlja namještaj napravljen po ukusu kupca.

„Prvi put smo na sajmu i mislim da je ovo od višestrukog značaja za sve one koji žele proširiti proizvodnju. Na osnovu onog što sam vidjela, mogu samo zaključiti da BiH ima kvalitetnu radnu snagu i mislim da možemo odgovoriti izazovima koje sa sobom nosi zapadno tržište.”

Izazovi i zahtjevi zapadnog tržišta su već dugo godina poznati Petroprojektu iz Bratunca koji već 20 godina proizvodi komponente za namještaj. Ova firma koja zapošljava 300 radnika, u potpunosti je posvećena izvozu. “Njemačka nam je najdominantnije tržište”, ističe Dalibor Petrović, direktor prodaje. “Godinama smo učili od zapadnih brendova. Sada i sami proizvodimo namještaj. Iz iskustva govorim da nam najveće poteškoće predstavljaju granice i administrativne barijere koje limitiraju fleksibilnost poslovanja. U našoj filozofiji poslovanja dominira kvalitet usluga”, kaže Petrović.

Industrija namještaja u Bosni i Hercegovini je jedna od najrazvijenijih grana bh. privrede. Inače, u BiH postoji preko 1.000 firmi koje proizvode namještaj. Među njima su Artisan i Sinkro koji su samostalno predstavljali svoje proizvode. Sinkro pažnju posjetilaca privlači štandom koji je uređen motivima Vijećnice u Sarajevu kao i namještajem od materijala koji je otporan na grebanje šapama kućnih ljubimaca.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *